Hieronta

Valokuvat: Ruusukuva Kerava, Tarja Engblom. Meikkaus ja mallina toimi: Sari Husa, kosmetologi, Kauneushoitola Keto-orvokki-

Hieronta & hieroja Kerava 

 

Hieronta on ikivanha taito, jota on harjoitettu vuosisatoja. Muinaiset egyptiläiset, kreikkalaiset ja roomalaiset käyttivät sitä parantamiseen, terveyden ylläpitämiseen ja hyvän olon tuottamiseen. Intiassa, Kiinassa ja Japanissa hieronta on osa lääkintätaitoa. Vanhimmat viittaukset kiinalaisessa lääketieteessä ovat peräisin ajalta 3000 eKr.
Hieronta suoritetaan käsin mutta myös muilla ruumiinosilla voidaan hieroa kuten kyynärpäillä. Käsiä liu`utetaan iholla ja sidekudokseen ja lihaksiin lisätään painetta erilaisten liikesarjojen avulla (sivelyt, pusertelut, painelut tai hankausotteet). Otteilla voidaan rauhoittaa tai virkistää.

Terapeuttinen hyöty on lihasjännityksen laukeaminen, lihasjänteyden ja kimmoisuuden paraneminen ja veren- ja lymfakierron elvyttäminen. Liika tai liian vähäinen harjoittelu ja henkinen tai fyysinen ylirasitus voivat aiheuttaa sen, että lihastyöstä johtuvat kuona-aineet (hiilidioksidit, maitohappo ja virtsa-aineet) kerääntyvät lihaksiin ja estävät lihassäikeiden liukumisen toistensa lomaan, mikä johtaa lihasten perusjännityksen lisääntymiseen

Hieronta rentouttaa lihaksia ja virkistää myös imusuoniston ja verenkierron toimintaa, virtsan muodostus lisääntyy, punasolujen määrä lisääntyy hoitoalueella; hemoglobiini ja happikapasiteetti kohoavat. Olosi kohenee ja jaksat taas paremmin sekä töissä että vapaa-ajalla.

Nykypäivän ihmisillä, jotka työskentelevät paljon tietokoneen äärellä, erilaiset työperäiset vaivat kuten niska-hartiavaivat, huimaus, ”hiirikäsi”, puutuminen, pistely ja alaselän vaivat ovat lisääntyneet.

Liikunnan / urheilusuorituksen jälkeen hieronta auttaa kehoa toipumaan rasituksesta nopeammin ja vapauttaa nopeammin lihakset oikeaan lihaspituuteen ja kohti seuraavaa liikuntasuoritusta. Hieronnan tai fysioterapian yhteydessä voidaan tarvittaessa käyttää kineoteippausta.

Hieronnan vasta-aiheita ovat mm. tulehdukset, kasvaimet, laskimotulehdukset, tuoreet vammat (murtumat, nyrjähdykset, sijoiltaanmenot), suurentuneet imurauhaset, humalatila tms.

Tiesitkö, että fysioterapialähetteessä on maininta: Yksilöllinen terapeuttinen harjoittelu sekä siihen liittyvä hieronta ja fysikaalinen hoito.

Kerrothan hoitoon tullessasi
, jos sinulla on kuumetta, akuutti tulehdus tai murtuma, syöpä (mainitakseni muutamia vasta-aiheita hieronnalle).